Bu saatlere özen: Marmara’da sıkıntı bekleniyor

Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü, Marmara Bölgesi üzere soluk kodlu duyurusunda vatandaşları tedbirli olmaları üstüne uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi için solgun kodlu duyurusunda vatandaşları müdebbir olmaları üzerine uyardı.

Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü Analiz ve Tutum Merkezi eliyle yapılan uyarıda Tekirdağ ve Edirne’de rüzgarın 75 kilometre hıza ulaşarak fırtına şeklinde eseceği belirtildi. Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü yaptığı açıklamada; Rüzgarın 19 ve 20 Orak Ayı tarihlerinde Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve İzmir’de yıldız ve kuzeydoğu yönlerden sağlam ve gücük süreli sıkıntı şeklinde saatte 40 ila 70 kilometre hızda esmesinin beklendiğini anlatım etti.

Ayrıca sıkıntı cihetiyle oluşabilecek bina uçması, ağaçların ve direklerin devrilmesi, hayatiyet kesintileri gibi olumsuzluklara cebin dikkatli ve müdebbir olması konusunda vatandaşlara uyarıda bulunuldu.

Bu saatlere dikkat

Hava Bilgisi Genel Müdürlüğü, yaptığı uyarıda rüzgarın 19 Temmuz 09.00’da başlayarak 20 Orak Ayı 23.00 saatleri ortada enerjik olacağını belirterek, yetkililerin uyarılarını dikkate almaları üstüne vatandaşları uyardı.

Yaşanabilecek olumsuzluklar sıralandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü açıklamasında fırtına cihetiyle bir nice hırçın durumun yaşanabileceğini belirterek yayınlanacak uyarılara ve duyurulara uyulması üzerine vatandaşları bilgilendirdi. Antrparantez, huysuz durumlarda yetkililere haber verilmesi gerektiğini vurgulayan Meteoroloji, fırtınadan geçmiş, sıkıntı esnasında ve sıkıntı sonrasında yapılacakları sıraladı. Buna bakarak, fırtına öncesinde yapılması gerekenin tedarikli girmek gerektiğini belirten Meteoroloji Genel Müdürlüğü ihtar maddelerini şu şekilde sıraladı:

*Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan izlem edin.

*Hava Bilgisi’den telefonla bilgi cebin.

*Basak, bahçe mobilyası gibi başıboş nesneleri ya birlikte içki ve camları kırıp karın girebilecek seçme şeyi emniyete alın.

*Başlık ve pencereleri, hele habbe rüzgar kayran tarafında olanları, garaj kapısı gibi şişman kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.

*Araçları, varsa garaja otopark edin, yoksa onları bina, ağaç, cidar ve çitlerden uzakta tutun.

*Yapı ceberut /çatı arası kapılarını evet bile kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.

*Şayet pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.

KAPAT X

*Şayet bacalar etraflı ve ızdırap durumdaysa cins olduğunca sağlamlaştırın.

*Kıyamet ilk yardım çantasını yanınıza cebin.

Fırtına esnasında yapılması gerekenler konusunda dahi tıpkı çizgilik yayımlayan Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü açıklamasında;

*Gibi olduğunca içerde baskı.

*Hariç çıkarsanız, bina ve ağaçlara mail yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.

*Cidar ve çitlerin korunaklı marifetiyle uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.

*Sıkıntı bitmeme ederken hasarı tensik etmek üzere hariç çıkmayın.

*Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu yeğleme edin.

*İçerdeki kapıları sadece ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.

*Fırtınaya maruz küsurat yollarda makine kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin evet dahi alternatif yollar bulun.

*Eğer faziletli bire bir aracınız varsa ya birlikte faziletli bir ara bulucu çekiyorsanız elan dahi dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan salim rüzgara özen edin.

*Kıytırık muktezi olmadığı sürece gezi yapmayın” maddelerine vadi verdi.

Fırtına sonrasında tedbiri aracısız bırakmamak gerektiğine özen calip Hava Bilgisi, uyarılarına bitmeme ederek,

*Yere düşmüş evet birlikte hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.

*Duvar, yapı ve ağaçlara mümasil yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.

Savunmasız bitişik ve yakınlarınızın güvende olduğundan güvenli olun ve onarım amacıyla gerekli düzenlemeleri yapmalarına arkalama edin” ifadelerini kullandı.

Share: