Bozuk otama aletleri bu müzede sergileniyor

Bozuk otama aletleri bu müzede sergileniyor

SAMSUN Samsun’da bulunan Cerrahi Aletler ve Afiyet Müzesi’nde, insanların bir vakitler otama edildiği cerrahi aletler sergileniyor. Müzede arz haddinden fazla ilgiyi ise süt kuzusu fetüsleri görüyor.

İlkadım ilçesinde kâin Türkiye Cumhuriyeti Azamet Demiryolları’naait tarihi katar bakım atölyesi restore edilerek, 2021 yılında Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’ne dönüştürüldü. Yavaş Yavaş içeriğini daha birlikte genişleten müzede üzerinde halen askerlerin kan ve çalma izleri mevcut sedyeler, fetüsler, hastanelerde bir vakitler geçer hasta destek ürünleri, avrat tevellüt, kulak burun argıt ve diş tedavisinde makbul eski cerrahi aletler sergileniyor. Açıldığı 2021 yılından bugüne büyüklüğünde binlerce ziyaretçiyi ağırlayan müzeyi 2022 yılında kısaca 100 bin güç gezdi.

Fetüslere yoğun sargı

Müze karşı bilgelik veren Cerrahi Aletler ve Esenlik Müzesi Koordinatörü Tuğba Kıyıcıoğlu, “Binamız 1926 yılında Türkiye Cumhuriyeti Ululuk Demiryolları’nın hizmet tamir atölyesi kendisine kurulmuştur. Müzemiz 3 Aralık 2021 tarihinde açılmıştır. Müzemizin içerisinde 18 ve 19. yüzyıla ilişkin eserler bulunmaktadır. Boşaltma kapları, termoforlar, tartılar, bastonlar, payanda değnekleri, hasta sandalyeleri, masaj aletleri, mor ışın aletleri, protezler, ortezler ve yarımlık bağları karışma henüz birçok aletler müzemizde bulunmaktadır. Tıpkısı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Anatomi Ana Veri Dalı’ndan bizlere bırakılmış olan fetüslerimiz vardır. İnsan kalplerimiz da mevcuttur. Güçlükle içi ve sınırlı dışı ziyaretçilerimiz marifetiyle alelhusus sedyelerimize ve fetüslerimize yoğun bir rabıta bulunmaktadır. Müzemizin 2022 yılına ilgili ziyaretçi sayısı 90-100 bin sevimli arasındadır. 2023’te da 500 bine mümasil ziyaretçi beklemekteyiz” dedi.

Müzede sergilenen asar genellikle 18 ve 19. yüzyıla ilişkin. 18. yüzyıla ilişik züğürt sandalyeleri, sedyeler, takma-ortezler, diş hekimi aletleri ve ayn muayenesi setinin bulunduğu müzede ayrıca Samsun’bile üretilen cerrahi halk aletleri sergileniyor.

Share: