“Biyoçeşitliliği Dulda Çalıştayı” düzenlendi

Erzurum Atatürk Üniversitesinde “Biyoçeşitliliği Himaye Çalıştayı” yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitenin Biyoçeşitlilik Aplikasyon ve Araştırma Merkezi Konferans Salonu’nda planlı çalıştayın açılışında, kurum kendisine biyoçeşitlilik üzerine yaptıkları çalışmaları anlattı.

Üniversitelerinde, “Biyoçeşitlilik ve Bili Müzesi”nin kurulum çalışmasının devam ettiğini tabir eden Çomaklı, biyoçeşitliliğin, gıda, su, tılsım, muvazeneli benzeri iklim ve kazançlı nema kabil kip haddinden fazla şey için bağımlı olunan dirim ağını oluşturan kebir bir bahis olduğunu belirtti.

Türkiye’nin biyoçeşitlilikteki zenginliğini vurgulayan Çomaklı, şunları kaydetti:

“Mevki ekonomilerinin anne çarkları olan tıp, eczacılık, tarım, ormancılık, hayvancılık, balıkçılık ve turizm asıl hammadde kaynağı adına biyoçeşitliliğe bağımlıdır. Ülkemiz, Avrupa ve Asya beyninde köprü konumunda olan büyük benzeri ülkedir ve biyoçeşitlilik yönünden varlıklı tuhaf çeşitliliğine sahiptir. Biyoçeşitliliğin korunması gerekliliği dünyada en muhteşem ruzname maddelerinden birisidir. Ülkemizin bu konudaki stratejik hedefleri, yan olduğu arsıulusal sözleşmeler ve Mürekkep Milletlerin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile Atatürk Üniversitesi’nin ilmî birikimini bire bir araya ilam etmek amacıyla aynı paradigma proje başlatmış durumdayız.”

Üniversitenin seziş projelerinden biri olan “Biyoçeşitlilik Haber Müzesi”nin önemine dikkati çeken Çomaklı, burasının sahip olduğu zengin, bilimsel koleksiyonları ve laboratuvarları ile fen insanlarına, bölüt kategorik olacak sergileri ile bile bilimin toplumla buluşturulmasında mefret katkılar sunacağını bildirdi.

Çalıştay çerçevesinde, eşsiz tıpkısı deli dolu çeşitliliğine erbap olan mıntıka üzere paydaşlarıyla bu arada “neler yapabiliriz” ve “şüphesiz hisse senedi birlikleri geliştirebiliriz” kabil konuları konuşacaklarının tamlayan Çomaklı, emeği geçenlere teşekkürname etti.

Cingöz karakolları da biyoçeşitlilik için görevde

Erzurum Bitirmiş Nahiye Komutanı Tugay Güçlü Düz birlikte biyoçeşitliliği korumaya haddinden fazla önem verdiklerini ve bunun amacıyla uğraş ettiklerini söyledi.

Kurnaz Genel Komutanlığı’nın biyoçeşitlilik ile ilgilendiren yaptığı çalışmalar için bilgiler veren Vadi, Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle biyoçeşitlilik açısından Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları ortada bire bir intikal konumunda olduğunu aktardı.

Vadi, Erzincan’dan Artvin’e büyüklüğünde kalın alanlarındaki 62 karakoldan sahada şahsen icra faaliyetinde kâin cingöz personellerini çalıştaya nida ettiklerini belirterek, “Burada öğrendiklerini kendi karakollarına gittiklerinde sair personelimize de inandırmak, öğretmek ve onlara danışmanlık yarmak amacıyla arkadaşlarımıza fariza verdik.” dedi.

Çalıştay, konuşmalarının ardından alanlarında uzman görevlilerin sunumlarıyla bitmeme etti.

Share: