Bilim Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Özlü: Bir Anda gidin aşınızı yaptırın

Esenlik Bakanlığı Koronavirüs Bilgelik Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19’un haddinden fazla yaygınlaştığını belirterek, ‘Gençseniz ve bağışıklık sisteminiz sağlamsa, yeterli doz aşı olduysanız; gene hatırlatıcı düze yaptırmaya bilirsiniz. ‘Hatırlatıcı dozu yaptırın’ diye niteleyerek ısrar etmiyorum alelhusus. Ancak risk grubundaysanız ve son aşılama dozundan itibaren genişlik bir iki 6 mahiye benzeri süre geçmişse; alelacele gidin ve aşınızı yaptırın’ dedi.

Bilim Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19’un çokça oylumlu olduğunu belirterek aşılamanın önemine dikkati çekti. Dosdoğru ve genç bireylerde ısrarcı olmadıklarını kaydeden Prof. Dr. Özlü, riziko gruplarının aşılarını güncellemeleri gerektiğini söyledi.

Virüsün çok bulaşan olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özlü, “Imdi yasaklar yok, kapatmalar bulunmayan, zorunlu peçe kullanımı namevcut. Risk gruplarının kendini koruması gerekiyor. Değişik insanlarla mesafesini koruyacak, maskesini takacak, içtimai alanlarda evet bulunduğu ortamları havalandıracak ya da sınırlanmış yerlere girmeyecek. Bunlara özen edecek ve muhakkak aşılarını güncelleyecek. Gençseniz ve bağışıklık sisteminiz sağlamsa, tam düze aşılama olduysanız; yeniden hatırlatıcı doz yaptırmaya bilirsiniz. ‘Hatırlatıcı dozu yaptırın’ diyerek ısrar etmiyorum illa. Ancak risk grubundaysanız ve serencam aşı dozundan itibaren arz beş altı 6 mahiye bir müddet geçmişse; serian gidin ve aşınızı yaptırın. Bu aşılar yeterince koruyor mu? Elbette. Diğer varyantlara göre, kullanılmamış sâdır varyantlar aşığının etkisinden benzeri cirim kaçabiliyor. Amma aşının ölçemediğimiz etkisi var, T hücreleri üzerinden dahi etkisi var. Onun amacıyla telkih yalnızca aylak değil. Şu andaki bulunan aşılar, eğer hatırlatma dozu zamanı geldiyse; riskli gruplara yapılmalı” dedi.

‘VİRÜS BİZİ INFIRAK ETMEDİ’

Söz sonrası vaka sayılarındaki artışlara işaret eden Prof. Dr. Özlü, “Tabii araya alay girdi, biliyorsunuz bütün Türkiye’da ağırbaşlı tıpkı gidiş geliş oldu. İnsanlar laf komşuya, eş, arkadaş, hısım, akrabayla tıpkı araya geldi ve bayramlaştı. Öpüştü, sarıldı, yediler, içtiler. Haddinden Fazla makul aynı sirayet ortamı oluştu. Şimdi bayram sonrası aile boyu hastalıklar başladı. Bunun önümüzdeki haftalar içre giderek artacağını düşünüyorum. Hikâye sayılarının henüz de artacağını düşünüyorum. Doğrusu sonbahar mevsimiyle birlikte hadise sayılarında artış beklenen tıpkı uzanım. Vakit Kaybetmeden Covid-19 amacıyla değil; grip ve diğer teneffüs yolu enfeksiyonları için de anca. Bütün biliyoruz kim; ilk teşrin ayında başlıyor ve marta kadar erdemli seyrediyor. Bu dahi anca döngüsel tıpkısı hastalık halini aldı. Imdi tetik olmamız geçişsiz. Müstevli münteha değil. Virüs aramızda dolaşıyor. Virüs bizi metrukiyet etmedi. Amma çarkıt virüs değil. Çor etme gücünü şişman oranda yitirmiş görünüyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: