Bilecik Valisi Kızılkaya, günâşık tarlalarında tetkik yaptı

Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, “Çayır tırtılı zararlısı ilimizde merkez, Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerimizde deli dolu oldu. 90 bin dekar günâşık mezru alandan 9 bin dekar alanda bu zararlının enfekte olduğunu öğrendik. Bununla ait kendisine üstelik Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğümüz çokça korkulu aynı çalışmayı tezce başlattı.” dedi.

Şehirde faal olan çayır tırtılı zararlısıyla ilişik incelemede gezmek üzere merkeze sınırlı Taşçılar köyüne mevrut Vali Kızılkaya, ayrımsız günebakan tarlasında üreticilerle görüştü.

Tarlayı inceleyen ve üreticilerden hikmet kayran Kızılkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte güzeşte yıla nazaran gün çiçeği üretiminde çokça kırıcı artım olduğunu söyledi.

Güzeşte yıl 60 bin dekar olan günâşık mezru alan büyüklüğünün sağlanan teşvikler ve çiftçilerin gayretiyle bu sene 90 bin dekara çıktığını dile getiren Kızılkaya, “Çayır tırtılı zararlısı ilimizde format, Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerimizde etkin oldu. 90 bin dekar gündöndü mezru alandan 9 bin dekar alanda bu zararlının enfekte olduğunu öğrendik. Bununla ilgilendiren kendisine üstelik Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz çokça gösterişli tıpkı çalışmayı derakap başlattı. Oluşturduğumuz 24 ekiple birlikte bilcümle düz tarandı. Şu anda elhamdülillah tayin edilen 9 bin dekarın ötesinde ayrımsız intişar bahis konusu değil. Belirleme edilen 9 bin dekar alanda bile hızlı bire bir şekilde uğraş başladı.” diyerek konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin çiftçilerin rastgele konuda destekçisi olduğunu vurgulayan Kızılkaya, “Il kendisine deva konusunda ihtiyacı olan çiftçimizin birlikte bulunacağız. Bugün burada bunun aynı örneğini çiftçimizin tarlasında tırtılla uğraş üstüne müdürlüğümüzün beceri desteğiyle bilcümle bu arada gerçekleştireceğiz.” dedi.

Kızılkaya, çayır tırtılının günâşık tarlalarına etkisinin yük verecek boyutta olmadığını dile getirerek şunları kaydetti:

“Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğümüzün desteğiyle bu konuyu arz bir iki hasarla kundaklamak üzere elimizden mevrut çabayı hep beraber gösteriyoruz. Çiftçilerimize önceki olsun diyorum. Arıların birlikte engel görmemesi amacıyla ilaçlamayı akşam saat 19.30’dan sonra yapmakta fayda var. Özge bitkilerin ve canlıların bile zarar görmemesi için maharet anlamda ilaçlamanın pekâlâ yapılacağı konusuna dikkat eylemek gerekiyor. Bu konuda yaşanan tereddütlerle ilişkin Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz 7/24 vatandaşımızın emrinde olacak.”

Kızılkaya, ilaçlama çalışmalarında Türkiye’de ilk defa Orman İşletme Şefliğine ilişkin arazözlerin kullanılacağını ve ilaçlamanın 2 gün zarfında tamamlanmasını sağlayacaklarını tabir etti.

Share: