Yüksekova’de iki üniversiteden mezun olan, üçüncüsünde birlikte eÄitime bitmeme eden 27 yaÅındaki Çokluk TaÅar, atıfet desteÄiyle baÅladıÄı hayvancılıktaki baÅarısıyla diÄer kadınlara örnek oldu.
KamıÅlı köyünde yaÅbariz TaÅar, 2017’dahi Bingöl Ãniversitesi Sosyoloji ile Küçük Asya Ãniversitesi AçıköÄretim Fakültesi Içtimai Hizmetler bölümlerini bitirdikten bilahare Yüksekova Kadın DerneÄinde toplum bilimci olarak iÅe baÅladı.
Topluluk üyeleriyle birlikte kadın ve çocuklara yönelik içtimai bastırık projelerinde vadi düzlük genç giriÅimci, hem üretim düzenlemek hem üstelik kadınları giriÅimciliÄe teÅvik demek amacıyla hayvancılık yapmaya karar verdi.
İkim yıl önce İl Ãzel İdaresinin baÅlattıÄı “HayvancılıÄı GeliÅtirme Projesi”ne baÅvurarak 20 küçükbaÅ efsanevi desteÄi alan TaÅar, bu sayede ailesinin de geçyapıt kaynaÄı olan hayvancılıÄa baÅladı.
Aynı zamanda eÄitimini sürdürmek içmağara geçgenişlik yıl engin eÄitim veren İstanbul Ãniversitesi Ãocuk GeliÅimi Bölümüne yerleÅgenişlik TaÅar, özenle baktıÄı hayvanların sayısını 45’e çıkardı.
Azmi ve giriÅimci yönüyle iÅ yapmak ya dahi iÅkayınbirader geliÅtirmek talip hemcinslerine üstelik örnek olan TaÅar, köydeki 10 kadının aynı projeden bilistifade hayvancılıÄa baÅlamasına öncülük etti.
DaÄlıca bölgesindeki Cevizli Yaylası’nda otlatılan hayvanları saÄdakika, yünlerini kırkan TaÅar, yayladan döndükten sonraları üstelik evde ders çalıÅter uzaktan eÄitim gördüÄü bölümün sınavlarına hazırlanıyor.
– “Kadınlar için tıpkısı cesaret, imge oldu”
TaÅar, AA muhabirine, dernek ve Demeter Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi bünyesinde çalıÅmalara katıldıktan bilahare hayvancılıÄa yöneldiÄini söyledi.
Kooperatif bünyesinde atıfet desteÄiyle aldıÄı 20 koyunun sayısını 45’e yükselttiÄini anlatan TaÅar, Åöyle konuÅtuh:
“YoÄun bir hayatım var. Hem kooperatif iÅleriyle hem de hayvanlarla ilgileniyorum. Buradaki amacım hayvancılıÄın sadece erkeklerin iÅi olmadıÄını göstermekti. Bu destekten bilahare köydeki 10 kadın elan yardım desteÄinden yararlandı. Bu iÅ onlar içmağara bir atılganlık, düş oldu. Kadınlarla birlikte köye 20 kilometre mesafedeki Cevizli Yaylasına gelerek koyunları saÄıyoruz, yünlerini kırkıyoruz. Elimizden geldiÄteferruatlı erkeklere birlikte yardımcı oluyoruz.”
Elde ettikleri sütten yaptıkları peynir, tereyaÄı ve yoÄurdu kooperatif bünyesinde satıÅa sunduklarını anlatan TaÅar, “Babam projeye baÅvurduÄheves bilmiyordu. Sabah iÅe gidecekken bana arabasını satıp kucak alacaÄını söyledi. Ben da projeden söz edip beklemesini istedim. AkÅvulva muhtemelen olan sonuçlarda benim üstelik ismim çıkmıÅtı. Babam o sevinçle geldi, arabasını birlikte satmadı.” dedi.
TaÅar’ın yengesi olan 4 çocuk annesi Nergiz TaÅar ise “Ben dahi Deniz’nın destek almasından bilahare bu iÅe girmeye değişmeyen verdim. 20 efsanevi aldım. Benimle gelişigüzel 10 kiÅi bu destekten faydalandı. Yaylaya gelip hayvanlarımızı saÄıyoruz. Sütten peynir, tereyaÄı yapıyoruz. Arta artan sütü de satıyoruz. Hemcinslerimin bu tür iÅlere yönelmesini isterim. Ãretime katkı saÄlamıŠoluyoruz. Bu iÅi isteyerek yaptıÄım içmağara bana pres gelmiyor.” ifadelerini kullandı.