Aile sahipleri yüzdelik 25’lik icar çoğalma sınırını hiçe sayıyor

Icar artışına yüzdelik 25 sınırı gelmesine rağmen Eskişehir’üstelik emlakçıların baskıları yüzünden öğrenciler, yüzdelik 100 ve henüz aşkın kira artışlarıyla yüz yüze kalmaya başladı.

Icar artışına sınırlama getiren yıpranmamış kanuni düzenleme 11 Haziran’dahi Resmi Gazete’dahi yayımlanmıştı. Buna göre 11 Haziran 2022 ile 1 Orak Ayı 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilgili anlaşmalar, bire bir önceki kira yılına ilişik icar bedelinin yüzde 25’ini geçemeyecek. Yapılan düzenlemelere karşın Eskişehir’dahi ev kiraları, serencam aynı yılda yüzdelik 100’den henüz fazla çoğalma gösterdi. Ocak sahiplerinin “Ya evden çıkın ya dahi zammı akseptans edin” söylemlerine alın biçare mütezayit öğrenciler, ev sahipleri ve emlakçıların bu tavrından rahatsız olduklarını dile getirdiler.

“Karı sahibim yüzdelik 100 bindirim yazmak istedi”

5 yıldır Eskişehir’de öğrenci olan kiracı Dilara Doğanhan, sülale sahiplerinin hakları olmayan zamlar yapmaya çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin Eskişehir’dahi çokça tahakküm durumda bırakıldığını dile getiren Doğanhan, “İlk kira sözleşmemde 950 TL yazıyor. Fakat eş sahibim tahminî 5 dolaşma önce yüzdelik 100 zam yarmak istedi. Bunun üzerine kendisiyle tartıştık. Bana kalırsa kendisi beni evden çıkarabilmek yerine hakeza bire bir yola başvurdu. Zira binamızda gayrı dairelerin kiralık değerleri 3 bin TL ve 4 bin TL civarında seyrediyor. Antrparantez eşyalı evler haddinden fazla elan müphem fiyatlarda. Konumuna merbut namına üstelik etkisi olduğunu düşünüyorum. Eskişehir’birlikte öğrenci olan arkadaşlarımın az daha kâffesi bu sıkıntıyı yaşıyor. Ocak sahiplerinin şöyle tıpkı bilinci olması gerektiğini düşünüyorum. Ev sahiplerinin çoğunun üç veya henüz fazla evi var ve çoğunun mesleklerinden kaynaklı mülhak geliri var. Onlar üzere 100 TL veya 200 TL üzere rakamlar haddinden fazla ayrımsız madde değiştirmiyor. Ancak öğrenciler tarafından bakarsak, bu farklar bizim tıpkısı haftalık geçimimiz anlamına geliyor. Familya sahiplerinin cümlesi için bunu söylemem amma genel namına henüz ihatalı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Alelhusus de öğrencilere alın. Ocak sahibim yüzde 25 kira zammını bilmiyordu. ‘Yüzdelik 25’lik bir tahril sebep var?’ dedi. Kanunları gönderdim ve durumu anlatmaya çalıştım. Bu olaydan sonradan kendisi bana yanıt vermedi. Aramalarıma birlikte mankafa dönmedi” dedi.

“Familya sahibi, ‘Ya çıkın, ya de bu parayla kalırsınız’ dedi”

Osmangazi Üniversitesinde öğrenci olan kiracı Yunus Cankara, 4 yıldır tıpkısı evde kaldığını anlatım etti. Aile sahibinin ayrımsız senedir kiraya daima zam yaptığını belirten Cankara, “İlk buraya geldiğimde 800 TL’ye kirada kalıyorduk. İlk yıllarda bin 100 TL’ye bundan sonra. Çabuk aynı şekilde bin 500 TL oldu. Deminden bile 2 bin 500 TL’ye kalıyoruz. Mecburiyetten kaldık. Çünkü çevremizdeki fiyatlar da ziyadesiyle efdal. O evlerin eşyası de yoktu. Bizim şu zaman evimiz eşyalı. Bu yüzden familya sahibinin arttırdığı fiyatı almak zorunda kaldık. Başlarda aile sahibinin çıkmamız yönünde tıpkı talebi olmadı amma imalarda bulunuyordu. En böylecene ‘Evden çıkı’ dedi. Biz kendisine kanunu söyledik. Yüzdelik 25 arttırabileceğini ilettik. O bunu kabul etmedi. ‘Ya çıkın, evet dahi bu parayla kalırsınız’ dedi. Bizim de çaremiz kalmadı. Antrparantez familya sahibinin bindirim yapmasının sebeplerinden birisi, çevredeki evlerin kiralarını öğrenmesi oldu. Kira artışlarında emlakçıların payı çokça büyük. Aile sahiplerini arayarak, gayrı evlerin fiyatlarına göre icar artışı yapmaları gerektiğini söylüyorlar. Okulumda bulunan çoğu arkadaşım bu problemi yaşıyor. Onların dahi evleri sonuç bire bir yılda yüzdelik 100 yahut yüzde 150 kadar artışlara maruz kaldı” ifadelerini kullandı.

Share: