Ağababa yadigarı saraçlık mesleğini nakıs asrı aşkındır sürdürüyor

Ata yadigarı saraçlık mesleğini sakat asrı aşkındır sürdürüyor

Yıllar öncesinin yer gözde mesleğiydi, artık şehirde bir yegâne o kaldı

Saraçlıkla sabık 59 yıl

ERZİNCAN – Erzincan’dahi yok olmaya yüz tutmuş saraçlık mesleğinin biricik temsilcisi Cevat Naldan talebin yok denecek büyüklüğünde beş altı olmasına rağmen muallel asrı çok sürdürdüğü ağababa mesleğinden vazgeçmiyor.

Erzincan site merkezinde babasının yanında çırak namına işe başlayan 68 yaşındaki Cevat Naldan, unutulmaya beniz tutan dedesinden yadigar saraçlık mesleğini 59 yıldır sürdürüyor. Naldan, deriye eşkal verilerek koşum takımı, at süslemesi, kapik tasması, kemer ve eyer yapıyor. Cevat Naldan günümüzde gelişen uygulayım bilimi ile birlikte talebin azaldığı ve finiş noktasına gelen mesleğini çarkıt sanayi sitesinde 12 metre kare dükkanında yaşatmaya çalışıyor.

Özellikle atların gündelik hayattaki önemini balaban ölçüde kaybetmesiyle gelişigüzel herhangi bir sabık periyot ilginin azaldığı meslekte biricik çevrimli olan Naldan, ülke genelinde dahi çevrilmiş saraçlardan biri olarak biliniyor. Dedesi Dursun Naldan’dan ağababa yadigarı olan saraçlığı babası Çap Naldan’dan öğrenen Cevat Naldan 3 çocuğunu bu patika ile okuttu. Geçmişin bildirme gözde mesleklerinden olan saraçlık mesleğini Erzincan’birlikte 59 yıldır bitmeme ettiren Cevat Naldan, şehirde bu mesleği eden yegâne yordamlı adına kaldı. Sabır ve iş talip bu mesleği Erzincan’üstelik Cevat Ustadan sonradan dahi yapacak kimesne namevcut. Naldan, mesleğini sağlığı el verdikçe ve ömrü yettiği sürece yapacağını söyledi.

‘Teknolojiye alın dayanacak gücümüz bulunmayan’

Saraçlık mesleğinin Erzincan’üstelik kim yegâne ustası Cevat Naldan, mesleğinin nakıs albenisi olmadığını ve teknolojiye cebin ayakta durmanın edisyon olduğunu belirterek, “50 seneden fazladır bu meslekteyim. İlkokul 4’ncü sınıftaydım dükkana girdim. 5’nci sınıftan bilahare okumadım. 1964 yılından beri bu işe devam ediyorum. Beygir malzemesi, at eteri, atlama beygiri çulu, amade alıp sattığımız malzemeler var, semer tamiri yapıyoruz, çucu kalmadı, palancı on paralık bulunmayan. Bu beygir malzemeleri konusunda en üst biz kaldık. Temas memlekette ya biricik kaldı ya bile iki lime kaldı. Tokat’ta 60-70 lime saraç vardı zaman benzeri âdem eksik. Eksantrik kimesne bulunmayan. Erzurum’üstelik 2-3 sunum var. Şakirt yetişmiyor. Bu çığır bizi doyurmaz kim çırak bile gelsin savmak yesin. Eskiden çokça iştahlı bir meslekti. İşi elimize aldığımızda hevesle yapardık. Serencam demleri bundan sonra apayrı kalmadı. Teknolojiye da dayanacak gücümüz bulunmayan. Alçak patlar imdi gabi atlama beygiri arabasından vazgeçti onla çıktı işini görüyor. Mekân illerden üstelik mevrut oluyor. Gümüşhane’de de yok, buraya gelen oluyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: