ACİL ÇEŞIT UZMANI DR. TAKAZ’DAN ENKAZDAN ÇIKARILAN YARALILARA İLİŞKİN UYARI

Müstacel Tıp Hekimi Dr. Akif Takaz, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve şimdiye büyüklüğünde 18 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremde, enkazdan çıkartılan yaralıların tedavisine ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu. Yaralılarda hipotermi üzere hayata para olabilecek sorunların meydana gelebileceğini belirten Dr. Takaz, ‘Yaralıyı, korkuyla, telaşla anında benzeri yere ulaştıralım mantığıyla debi edilmemeli; çakılı, kötülük görmeyeceği ayrımsız şekilde cereyan ettirmeden sarıp soğuktan koruyarak bekletip uzmanların gelmesini bulmak gerekiyor” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler zımnında yaşanan şişman katabolizma sonrası Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından birçok hayat depremzedelere muavenet etmek amacıyla facia bölgesine ulaştı. Birey kaybının temas sabık aktarılma yükseldiği ve depremzedelerin hayata tutunma mücadelesi için müstelzim zamanın değme geçen dönüş azaldığı bu süreçte çöküntü altından çıkartılan yaralılara ne ivedi arkalama tekniklerinin uygulanacağı ağız dalaşı konusu oldu. Medicana International İstanbul Hastanesi Evgin Servis Bölümü’nden Dr. Akif Takaz, ‘Yaralıların çıkarılması taharri kurtarma uzmanı kişilerin öncülüğünde gerçekleşebilir. Peşi Sıra yaralının otama noktasında keyif profesyonellerine devredilmesi gerekiyor. Şu da bire bir töz kim Türk milletinin duyarlılığı ve destekleriyle kriz çalışmalarına mukavemetli çokça hassas eş katıldı. Benim söyleyeceklerim facia bölgesinde istirdat çalışmalarına fahri bindi veren vatandaşlarımızın özen etmesi gereken temel konulardır’ ifadelerini kullandı.

KIŞ DEPREMLERİNDE HİPOTERMİ RİSKİ VAR

Enkazdan çıkartılan yaralıların tedavisinde hastalara müdahale edecek aç afiyet personelinin olması gerektiğinin belirten Dr. Takaz, ‘Kurtarılan yaralılara elbette ayrımsız müdahale yapılması gerektiği, sağlıklı olarak enkazdan çıkartılan kişilerin hayata lacerem bağlanacağı ve sıhhi imdat durumda ne yapılması gerektiğinin bilinmesi haddinden fazla şanlı. Şu an yaşanan benzeri şita depremi ve bu kış depreminde neler yapılacağı bile ayrı ayrımsız ehemmiyet taşıyor. Öncelikle yaralıyı soğuktan yüklenmek gerekir. Yaz depremlerinde en acil dönemde belki dışarıda barınmak kabil ama başarısız ve sıfırın altındaki albeni sıcaklıklarında insanların dışarıda barınması, hele amiyane çocukların buna dayanabilmesi tür değil. Kış depremlerinde antipatik dolayısıyla hipotermi üzere insanların hayatına servet olabilecek çokça korkulu sorunlar meydana gelebilir’ şeklinde konuştu.

YARALIYA SEÇKIN İÇECEK VERİLMEMELİ

Enkazdan çıkartılan yaralıların birçoğunda ‘Crush Sendromu’ gelişebileceğini tamlayan Dr. Takaz, konuyla ait şunları söyledi:

‘Yaralıların göçükten çıktıklarında ezilme yaralanması anlamına üstelik gelen ‘Crush Sendromu’na maruz kaldıklarını tercüman olmak olanaklı. Depremde yıkımla gelişigüzel kaslarda ezilme ve kaslara büyük benzeri yük binme peki. Angarya ile vücutta istemediğimiz elektrolit birikmesi meydana dirimlik. amma velakin eğin çokça ince müddet susuz kalır, buna merbut yerine böbrekler fonksiyonunu kaybetmeye başlar. Bu çokça vahim bir hayati felaket oluşturur. Vücuttaki potasyum oranı yükselir. Bu noktada depremde yaralanan kişiye gelişigüzel ağızdan benzeri içecek çevirmek dahi sevgili oluşturabilir. Bu durumun tedavisi damar marifetiyle serum fizyolojik ile birlikte mütenevvi sıvılar uygulamaktır.”

YARALININ SICAK TUTULMASI GEREKİR

Dr. Takaz, ilkyardım üzerine bindi yöneltmek isteyenlerin yapabileceği en akla yatkın uygulamanın yaralıyı hareket ettirmeden hamam tutmaya hizmet etmek olduğunu kaydederken, “uzman doktor ve keyif personeline akla yatkın vukuf isnat etmek ve yaralıyı onlara alıntılamak gerekir” şeklinde konuştu.

Share: