YÃK, öÄretim üyesi dıÅında mütezayit öÄretim elemanı kadrolarına atama Åartları düzenleyen yönetmeliÄi deÄiÅtirdi
YükseköÄretim Müesses, öÄretim elemanı kadrolarına atamayı düzenleyen “ÃÄretim Ãyesi DıÅındaki ÃÄretim Elemanı Kadrolarına Naklen yahut Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile GiriÅ Sınavlarına İliÅhedef Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te deÄiÅikliÄe gitti.
Yapıulan deÄiÅiklikte 5 kol tayin türü, yönetmelik kapsamı dıÅına çıkarıldı. Bunlar Åu Åekildedir:
1- 8/4/1929 günlü ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Okul Çocuğu Hakkında Yasa kapsamında ilk kez bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara yapılacak atamalarda,
2- 26/4/2014 günlü ve 28983 sayılı Resmi Gazete’üstelik yayımlanan Tıpta ve DiÅ HekimliÄinde Uzmanlık EÄitimi YönetmeliÄi hükümlerine göre uzmanlık eÄitimi almaya adalet kazananların araÅtırma görevlisi kadrolarına atanmalarında,
3- 4/11/1981 günlü ve 2547 sayılı YükseköÄretim Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında bir çap yükseköÄretim kurumunda görev yapmakta olan araÅtırma görevlilerinin aynı yükseköÄretim kurumunda 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamındaki araÅtırma görevlisi kadrolarına atanmalarında,
4- izzet hizmeti yükümlülüÄü kurası sonuçlarına göre eksper kadrolarına atanmalarda,
5- bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin görev süresi uzatımı mahiyetindeki baştan atanmalarında ve yabancı uyruklu öÄretim elemanlarının sözleÅmeli kendisine çalıÅtırılmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.”
Yönetmelikte yapılan bire bir diÄleşker deÄiÅiklikte ise yabancı miftah okutmanı, çevirici ve yabancı dille eÄitim-öÄretim yapılan programlardaki öÄretim görevlisi kadrolarına yapılacak atamalardaki puanlama deÄiÅtirildi.
Ayrımsız diÄçeri düzenlemede ise sınav sonrasında sakınım aday belirlemesi zorunlu ayla getirildi.
Memurlar.net yerine yapılan deÄiÅikliÄmağara karÅılaÅtırmalı tablosunu yayınlıyoruz.
ESKİ YENİ Husus 2(1) Bu Yönetmelik, Ihtişam ve vakıf yükseköÄretim kurumlarının öÄretim görevlisi, okutman, araÅtırma görevlisi, ehlivukuf, çevirici ve eÄitim-öÄretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öÄretim elemanı dıÅındaki kadrolardan naklen yapılacak atamaları kapsar. “ÖZELLIK 2(1) Bu Yönetmelik, Ihtişam ve vakıf yükseköÄretim kurumlarının öÄretim görevlisi, okutman, araÅtırma görevlisi, ehlivukuf, çevirici ve eÄitim-öÄretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamaları kapsar.
(2) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Yabancı Memleketlere Gönderilecek Öğrenci Hakkında Yasa kapsamında ilk defa bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara yapılacak atamalarda, 26/4/2014 günlü ve 28983 sayılı Resmi Gazete’dahi yayımlanan Tıpta ve DiÅ HekimliÄinde Uzmanlık EÄitimi YönetmeliÄi hükümlerine göre uzmanlık eÄitimi almaya hak kazananların araÅtırma görevlisi kadrolarına atanmalarında, 4/11/1981 günlü ve 2547 sayılı YükseköÄretim Kanunun 50 nci maddesinin bir numara fıkrasının (d) bendi kapsamında tıpkısı şevket yükseköÄretim kurumunda görev yapmakta olan araÅtırma görevlilerinin aynı yükseköÄretim kurumunda 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamındaki araÅtırma görevlisi kadrolarına atanmalarında, kerem hizmeti yükümlülüÄü kurası sonuçlarına göre ehlivukuf kadrolarına atanmalarda, bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin görev süresi uzatımı mahiyetindeki yeniden atanmalarında ve yabancı tabiiyetli öÄretim elemanlarının sözleÅmeli namına çalıÅtırılmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.” KONU 3Aynı YönetmeliÄin 4 üncü maddesinin bir numara fıkrasının (a) bendi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“a) GiriÅ Sınavı: Bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından, yabancı vasıta okutmanı ve çevirici kadroları için yapılacak sözlü sınavı; diÄer kadrolar içmağara yapılacak yazılı sınavı; yabancı dille eÄitim-öÄretim yapılan programlardaki öÄretim görevlisi kadroları içmağara yapılacak sözlü sınav ve sözlü sınav sonucu baÅarılı olanlar içmağara senato kararı olması halinde yapılacak yazılı sınavı,” a) GiriÅ Sınavı: Bu Yönetmelikte tamlanan jüri tarafından yapıulan yazılı sınav ile yabancı anahtar okutmanları ve çeviriciler içmağara yapılacak sözlü sınavı, Bap 6(1) Bu yönetmelik kapsamındaki öÄretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda umumi kendisine;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde tamlanan Åartları taÅımak,
b) ÃÄretim üyesi dıÅındaki öÄretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan herhangi bir türlü atamada ALES’ten en beş altı 70, Yabancı Gramer Düzem Belirleme Sınavından (YDS) arz birkaç 50 puan yahut Ãlçme, Seçme ve YerleÅtirme Merkezince eÅdeÄerliÄi kabul edilen tıpkı sınavdan bu fakül muadili bir puan almıŠtevessül etmek,
Åartı aranır.
(2) Ãniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri senato kararıyla, bu Yönetmelikte belirlenen ALES ve yabancı çevirici nokta barajlarının üzerinde benzeri puanı minimal fakül olarak belirleyebilirler.
(3) Yabancı dille eÄitim-öÄretim yapılan programlarda bu YönetmeliÄe tabi öÄretim görevlisi kadrolarına naklen yahut açıktan yapılacak atamalarda aranacak çevirici puanında 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmi Gazete’bile yayımlanan YükseköÄretim Kurumlarında Yabancı Araç ÃÄretimi ve Yabancı Dille ÃÄretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İliÅamaç Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(4) YükseköÄretim kurumları, bu YönetmeliÄe tabi öÄretim elemanı kol ilanlarında lisans veya lisansüstü ikmal alanları ile ilan edilen alana ilgili bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koÅullar dıÅında adayı tanımlayan özel Åartlar koyamazlar. ÖZELLIK 4Aynı YönetmeliÄin 6 ncı maddesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“HUSUS 6(1) Bu Yönetmelik kapsamındaki öÄretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen Åartları taÅımak,
b) ÃÄretim üyesi dıÅındaki öÄretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda ALES’ten en birkaç 70, YükseköÄretim Oturmuş tarafından akseptans edilen merkezi yabancı şalter sınavından sunma birkaç 50 nokta veya eÅdeÄerliÄi kabul edilen ayrımsız sınavdan bu nokta muadili benzeri puan almıŠgirmek,
gerekir. Merkezi sınav muafiyetinden yararlananların ön deÄerlendirme ve deÄerlendirme aÅamalarında ALES puanı 70 yerine kabul edilir.
(2) Ãniversite ve yüksek uygulayım bilimi enstitüleri senato kararıyla, bu Yönetmelikte belirlenen ALES ve yabancı miftah puan barajlarının üzerinde benzeri puanı minimal fakül kendisine belirleyebilirler.
(3) Ãn deÄerlendirme ve deÄerlendirme aÅamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, tabaka sistemlerinin 100’lük tabaka sistemine eÅdeÄerliÄi YükseköÄretim Müesses kararıyla belirlenir.
(4) Yabancı dille eÄitim-öÄretim yapıulan programlardaki öÄretim görevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda, YükseköÄretim Müesses tarafından kabul edilen merkezi yabancı açacak sınavından nasıp yapılacak programın eÄitim dilinde arz az 80 nokta veya eÅdeÄerliÄi kabul edilen tıpkısı sınavdan bu nokta muadili bire bir puana iyesi olmak Åartı aranır.
(5) YükseköÄretim kurumları, bu YönetmeliÄe bağımlı öÄretim elemanı grup ilanlarında lisans veya lisansüstü hatim alanları ile zar edilen alana ilgili ilmî, nesnel ve denetlenebilir koÅullar dıÅında adayı tanımlayan özel Åartlar koyamazlar.
(6) Alanında tecrübe sahibi kalkmak Åartının, hangi öÄrenim düzeyinden sonrasına ilgilendiren olduÄu ilanlarda belirtilir.” Husus 7(DeÄiÅik konu: 04.03.201428931 s. R.G. Yön./4. md.)
(1) AraÅtırma Görevlisi kadrosuna baÅvurabilmek için ilana önceki baÅvuruş tarihi itibarıyla otuz beÅ yaÅını doldurmamıŠbaşlamak gerekir.
(2) Ãn deÄerlendirme ve deÄerlendirme aÅamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, derece sistemlerinin 100’lük derece sistemine eÅdeÄerliÄi YükseköÄretim Kurulu kararıyla belirlenir.
(3) Tıpta Uzmanlık EÄitimi GiriÅ Sınavı, Tıpta Yan Arka Uzmanlık EÄitimi GiriÅ Sınavları ile DiÅ HekimliÄi Uzmanlık EÄitimi GiriÅ Sınavlarında baÅarılı olanların araÅtırma görevlisi kadrolarına atanmalarında bu Åartlar aranmaz. 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin (d) fıkrası uyarınca atanmıŠolup, Tıpta Ve DiÅ HekimliÄinde Uzmanlık EÄitimi YönetmeliÄinde belirtilen azami süreler içerisinde uzmanlık eÄitimini baÅarı ile tamamlayanların, araÅtırma görevlisi kadrolarıyla iliÅikleri üç kamer süreyle daha bitmeme fehamet.
(4) ÃÄretim Görevlisi kadrosuna baÅvuru için aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Lisans düzeyinde eÄitim yapıulan birimlere (rektörlüÄe baÄlı bölümler karışma) baÅvuracak öÄretim görevlisi adaylarında bildirme birkaç yüksek lisans mezunu yahut lisans mezunu girmek Åartıyla yer birkaç alanında beÅ yıl tecrübeli kalkışmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, EÄitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar EÄitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eÄitim yapılan birimlere baÅvuracak öÄretim görevlisi adaylarında sunu bir iki lisans mezunu tevessül etmek ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilişik iki yıl tecrübeli koyulmak.
(5) Okutman kadrosuna baÅvuru içmağara aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Yabancı anahtar okutmanları hariç gelmek üzere lisans düzeyinde eÄitim yapıulan birimlerde (rektörlüÄe baÄlı bölümler karışma) atanacak okutman adaylarında genişlik beş altı yüksek lisans mezunu kalkmak,
b) Yabancı şalter okutmanı baÅvurularında Ãlçme, Seçme ve YerleÅtirme Merkezi tarafından yapıulan Yabancı Gramer Seviye Tespit Sınavından (YDS) genişlik birkaç 80 fakül veya eÅdeÄerliÄi Ãlçme, Seçme ve YerleÅtirme Merkezince kabul edilen tıpkısı sınavdan bu fakül muadili bir puana sahip olmak.
(6) Eksper ve EÄitim-ÃÄretim Planlamacısı kadrosuna baÅvuruş için aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Sunu beş altı lisans mezunu oluşmak,
b) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında yer az iki yıl tecrübeli olmak.
(7) Ãevirici kadrosuna baÅvuruş içmağara aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Yer bir iki lisans mezunu oluşmak,
b) Ãlçme, Seçme ve YerleÅtirme Merkezi tarafından yapıulan Yabancı Dil Bilgisi Kırat Tayin Sınavından (YDS) sunma birkaç aynı dilde 80 fakül veya eÅdeÄerliÄi Ãlçme, Seçme ve YerleÅtirme Merkezince kabul edilen tıpkısı sınavdan bu puan muadili ayrımsız nokta almıŠatılmak,
c) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında sunu bir iki iki yıl tecrübeli olmak. HUSUS 5Aynı YönetmeliÄmağara 7 nci maddesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“ÖZELLIK 7(1) AraÅtırma görevlisi kadrosuna baÅvurabilmek içmağara en az lisans mezunu koyulmak ve ilana önce baÅvuruş tarihi itibarıyla otuz beÅ yaÅını doldurmamıŠgelmek gerekir.
(2) YükseköÄretim kurumlarında tıpta uzmanlık ve tıpta yan eğin uzmanlık eÄitimi yapmakta olan otacı yahut ehlivukuf hekim araÅtırma görevlileri, uzmanlık eÄitimlerini tamamladıklarında SaÄlık BakanlıÄına, ehlihibre olduklarının bildirildiÄi tarihten sonraki önce Heybet Hizmeti YükümlülüÄü Kurası sonuçlarının, kurumlarına tebliÄ edildiÄi tarihe kadar kurumları ile iliÅkileri kesilmeksizin araÅtırma görevlisi adına görev yapmaya devam ederler.
(3) ÃÄretim görevlisi kadrosuna baÅvuru içmağara aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Lisans düzeyinde eÄitim yapıulan birimlere (rektörlüÄe baÄlı bölümler karışma) baÅvuracak öÄretim görevlisi adaylarında sunu birkaç tezli yüksek lisans mezunu girmek yahut lisans mezunu almak ve belgelendirmek kaydıyla alanında arz beş altı beÅ yıl tecrübeli kalkmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, EÄitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar EÄitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eÄitim yapılan birimlere baÅvuracak öÄretim görevlisi adaylarında bildirme bir iki tezli yüksek lisans mezunu girmek yahut lisans mezunu tutmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında yer birkaç iki yıl tecrübeli doğmak.
(4) Okutman kadrosuna baÅvuru için aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Yabancı çevirgeç okutmanları hariç tevessül etmek üzere lisans düzeyinde eÄitim yapıulan birimlerde (rektörlüÄe baÄlı bölümler karışma) atanacak okutman adaylarında sunu beş altı tezli yüksek lisans mezunu tutmak,
b) Yabancı açacak okutmanı baÅvurularında, zar edilen yabancı dilde YükseköÄretim Müesses tarafından akseptans edilen merkezi yabancı çevirgeç sınavından yeryüzü beş altı 80 puan yahut eÅdeÄerliÄi kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bire bir puana sahip olmak.
(5) Uzman ve eÄitim-öÄretim planlamacısı kadrosuna baÅvurabilmek için arz bir iki tezli yüksek lisans mezunu kalkışmak veya lisans mezunu tevessül etmek ve belgelendirmek kaydıyla alanında en birkaç iki yıl tecrübeli oluşmak gerekir.
(6) Ãevirici kadrosuna baÅvuruş için aranacak özel Åartlar Åunlardır:
a) Sunma birkaç tezli yüksek lisans mezunu almak yahut lisans mezunu kalkmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında arz az iki yıl tecrübeli olmak,
b) YükseköÄretim Kurulu tarafından akseptans edilen merkezi yabancı anahtar sınavından genişlik birkaç aynı dilde 80 fakül yahut eÅdeÄerliÄi kabul edilen bir sınavdan bu fakül muadili benzeri nokta almıŠalmak.” Yön 8(1) YükseköÄretim kurumlarında ihtiyaç mahsus öÄretim üyesi dıÅındaki öÄretim elemanı kadroları, varsa ait birimin bölüm baÅkanınca, bölüm kurulunun görüÅü alınarak fakültelerde dekanlıÄa, konservatuar ve yüksekokullarda müdürlüklere, rektörlüÄe baÄlı bölümlerde rektörlüÄe, enstitülerde ise enstitü yönetim kurulunun görüÅü alınarak, müdür tarafından, zar yapılmak üzere rektörlüÄe iletilir. Rektörlükler kendilerine ulaÅdakika ekip taleplerini arz geç tıpkı kamer içinde YükseköÄretim Kurulu BaÅkanlıÄına bildirirler. 78 sayılı Yasa Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesine göre istimal izni verilen kadrolar YükseköÄretim Kurulunun genel ağ adresinde yayınlanmak üzere rektörlükçe YükseköÄretim Oturmuş BaÅkanlıÄına gönderilir. İulan metninde adaylarda bu Yönetmelik kapsamında belirlenen Åartlar, akıbet baÅvuruş tarihi, ön deÄerlendirme sonuçlarının ilan tarihi, giriÅ sınavı tarihi ve sonuçlarının açıklanacaÄı günler ile internet adreslerini içeren sınav takvimi birlikte belirtilir. Son baÅvuruş tarihi ilan tarihinden itibaren onbeÅ günden bir iki olarak belirlenemez. Adayların baÅvuruları, Åahsen veya kere eliyle ilanda tamlanan adrese evet dahi ilanda belirtildiÄi takdirde internet eriÅimi üzerinden yapılır. Postadaki gecikmeler ve ilanda tamlanan süreler içinde yapılmayan baÅvurular dikkate alınmaz. BAP 6Aynı YönetmeliÄmağara 8 inci maddesine “giriÅ sınavı tarihi” ibaresinden bilahare süzülmek üzere “, yabancı dille eÄitim-öÄretim yapılan programlardaki öÄretim görevlisi kadrolarında senato kararıyla sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri nokta alanlar içmağara yazılı sınav yapılacaksa yazılı sınav tarihi” ibaresi eklenmiÅtir. Yön 10(1) Sınav jürisi; müracaat fail adaylar arasından ilan edilen grup sayısının on katına kadar adayı, ALES puanının %60’ını (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ilişkin ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 namına kabul edilir) ve yabancı anahtar puanının %40’ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’kayınbirader ve lisans intaç notunun %30’unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde car boy bos. Bu sıralamaya göre sonuç sırada aynı puana eş nagehan aşkın adayın olması halinde, bu kiÅilerin tamamı sınava çaÄrılır. BaÅvuruş sayısının car edilen kadronun on katından birkaç olması halinde, adayların tamamı giriÅ sınavına alınır. ÖZELLIK 7Aynı YönetmeliÄin 10 uncu maddesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“KONU 10(1) Sınav jürisi; müracaatlarda, müracaat fail adaylar arasından zar edilen takım sayısının on katına kadar adayı, yabancı vasıta okutmanı, çevirici ve yabancı dille eÄitim-öÄretim yapıulan programlardaki öÄretim görevlisi kadrolarında (çığır yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler üstelik dahil almak üzere) ALES puanının %40’ını ve yabancı komütatör puanının %60’ını, diÄer kadrolarda ALES puanının %60’ını ve yabancı araç puanının %40’ını; patika yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’ini ve lisans intaç notunun %30’unu dikkate alarak belirler ve kol ilanında belirtilen internet adresinde car bedel. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana erbap şırakkadak fazla adayın olması halinde, bu kiÅilerin tamamı sınava çaÄrılır. BaÅvuru sayısının car edilen kadronun on katından birkaç olması halinde, adayların tamamı giriÅ sınavına alınır. Adayların ön deÄerlendirmede dikkate alısavuşmak puanları ile lisans tekmil notları kol ilanında belirtilen genel ağ adresinde zar edilir.” Husus 11(DeÄiÅik bap: 04.03.201428931 s. R.G. Yön./7. md.)
(1) GiriÅ sınavı bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından ilan edilen alanla ilişkin bilgelik düzeyini ölçecek Åekilde yazılı namına yapılır.
(2) Ancak yabancı çevirgeç okutmanları ve çeviricilerde adayların mesleksel rapor ve bilgelik becerisi ile anlatım yeteneÄkayınbirader ölçecek Åekilde vakit kaybetmeden sözlü sınav yapılır.
(3) Sınav jürisi yazılı ve sözlü sınavın afaki, ölçülebilir ve denetlenebilir olmasını saÄlar. Raportör kendisine belirlenen üye, sınavların istifham ve cevaplarını tutanak altına alır.
(4) Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar deÄerlendirme aÅamasına geçemezler. HUSUS 8Aynı YönetmeliÄin 11 inci maddesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“ÖZELLIK 11(1) GiriÅ sınavı, sınav jürisi tarafından; yabancı miftah okutmanı, çevirici kadrolarında adayların mesleksel anlatım ve bilgelik becerisi ile anlatım yeteneÄkayınbirader ölçecek Åekilde hoppadak sözlü, bu Yönetmelik kapsamındaki diÄçeri kadrolar içmağara ise car edilen alanla ilişkin bilgi düzeyini ölçecek Åekilde vakit kaybetmeden yazılı namına yapılır. Yabancı dille eÄitim-öÄretim yapılan programlardaki öÄretim görevlisi kadrolarında sözlü sınav yapılır. Fakat senato kararı olması halinde sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri benek alanlar için yazılı sınav de yapılır. Bu durumda olanların giriÅ sınavı puanı, sözlü ile yazılı sınavın aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
(2) Sınav jürisi yazılı ve sözlü sınavın nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir olmasını saÄlar. Raportör adına belirlenen üye, sınavların istifham ve cevaplarını mazbata altına alır.
(3) Sözlü sınav sonuçları takım ilanında belirtilen genel ağ adresinde zar edilir. Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar baÅarısız sayılırlar ve deÄerlendirme aÅamasına geçemezler.” Madde 12(DeÄiÅik yön: 19/09/200927354 S. R.G. Yön./5. md.)
(1) Sınav jürisi deÄerlendirmesinde; ALES notunun %30’unu (merkezi sınavdan affedilmiş tutulacak adayların deÄerlendirilmesinde; serencam üç yıla ilişik merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 kendisine akseptans edilir), lisans bitirme notunun %30’unu, yabancı vesile puanının %10’unu ve giriÅ sınavı notunun %30’unu; çığır yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini (merkezi sınavdan affedilmiş tutulacak adayların deÄerlendirilmesinde; akıbet üç yıla ilgilendiren merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 adına akseptans edilir), lisans kat notunun %30’unu ve giriÅ sınavı notunun %35’ini hesaplayarak zar edilen ekip sayısı büyüklüğünde adayı baÅarı sırasına göre belirler. (Ek cümle: 24.01.201529246 s. R.G. Yön./1. md.) DeÄerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda baÅarısız sayılır. MADDE 9Aynı YönetmeliÄin 12 nci maddesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“BAP 12(1) Sınav jürisi deÄerlendirmesinde; yabancı açar okutmanı, çevirici ve yabancı dille eÄitim-öÄretim yapılan programlardaki öÄretim görevlisi kadrolarında (iz yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler bile karışma tevessül etmek üzere) ALES puanının %30’unu, lisans bitirme notunun %10’unu, yabancı açacak puanının %30’unu ve giriÅ sınavı notunun %30’unu; diÄer kadrolarda ALES puanının %30’unu, lisans hatim notunun %30’unu, yabancı açkı puanının %10’unu ve giriÅ sınavı notunun %30’unu; iz yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini lisans tekmil notunun %30’unu ve giriÅ sınavı notunun %35’ini hesaplayarak zar edilen takım sayısı kadar adayı baÅarı sırasına göre belirler. DeÄerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda baÅarısız sayılır. Adayların deÄerlendirmede dikkate alıkazanç puanları ile lisans hatim notları kadro ilanında tamlanan genel ağ adresinde car edilir.” Bap 13(1) Sınavlarda baÅarılı olan adaylar, baÅarı puanları anne alınarak car edilir. İlan edilen takım sayısını geçmemek Åartıyla rezerv namzet birlikte zar edilebilir. Atamalar yürürlükteki mevzuata göre yapılır. HUSUS 10Aynı YönetmeliÄin 13 üncü maddesinin bir numara fıkrasının ikinci cümlesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“İlan edilen kol sayısı kadar sakıntı aday da ilan edilir.” Madde 14(DeÄiÅik konu: 09/03/201027516 S. R.G. Yön./1. md.)
(1) Doktorasını tamamlamıŠolanlar, 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Hükûmet Kararıyla yürürlüÄe konulan Tıpta ve DiÅ HekimliÄinde Uzmanlık EÄitimi YönetmeliÄi hükümlerine göre uzmanlık eÄitimini tamamlayanlar, patika yüksekokullarının YükseköÄretim Müesses tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak öÄretim görevlileri, yükseköÄretim kurumlarında bu takım unvanlarında çalıÅmakta olanlar ile yükseköÄretim kurumlarından ayrılan öÄretim elemanlarının çalıÅkesit oldukları yükseköÄretim kurumlarında veya baÅka yükseköÄretim kurumlarında öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularında, merkezi sınav; ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Programı kapsamında, YükseköÄretim Yürütme Oturmuş kararı ile belirlenen araÅtırma görevlisi kadrolarına yapılacak baÅvurular ile patika yüksekokullarının yabancı çevirici okutmanı hariç öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularında ise yabancı miftah Åartı aranmaz. ÖZELLIK 11Aynı YönetmeliÄmağara 14 üncü maddesi aÅaÄıdaki Åekilde deÄiÅtirilmiÅtir.
“BAP 14(1) Doktora yahut sanatta liyakat eÄitimini tamamlamıŠolanların, tıpta yahut diÅ hekimliÄinde uzmanlık eÄitimini tamamlayanların, çığır yüksekokullarının YükseköÄretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak öÄretim görevlilerinin ve yükseköÄretim kurumlarında öÄretim üyesi dıÅındaki öÄretim elemanı kadrolarında çalıÅmıŠyahut çalıÅmakta olanların bu Yönetmelik kapsamındaki öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularında merkezi sınav Åartı aranmaz.
(2) Patika yüksekokullarının, yabancı dil okutmanı, çevirici ve yabancı dille eÄitim-öÄretim yapıulan programlarındaki öÄretim görevlisi kadroları haricindeki öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularda yabancı anahtar Åartı aranmaz.” Geçici Yön 3(Munzam husus: 26.12.201429217 s. R.G. Yön./3. md.)
(1) 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca yükseköÄretim kurumlarının araÅtırma görevlisi kadrolarında görev yaparken, 2547 sayılı Kanunun 6111 sayılı Kanunla deÄiÅik 44 üncü maddesinin yürürlüÄe girdiÄi tarihten sonraları ve bu maddede belirtilen maksimum süreler içerisinde doktora tezini tamamlayamaması zımnında iliÅiÄi kesilen araÅtırma görevlileri, bu yönetmelikte belirtilen nasıp Åartlarına bağımlı olmadan, bu maddenin yürürlüÄe girdiÄi tarihten itibaren tıpkı kamer içinde dilek etmeleri halinde, 2013 yılı sonuna büyüklüğünde görev boşaltmak üzere araÅtırma görevlisi kadrolarına atanırlar. KONU 12Aynı YönetmeliÄin geçici 3 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıÅtır. ÖZELLIK 13Aynı YönetmeliÄe aÅaÄıdaki geçici 5 inci yön eklenmiÅtir.
“GEÃİCİ MADDE 5(1) Bu maddenin yayım tarihinden önce ilan eden öÄretim üyesi dıÅındaki öÄretim elemanı kadrolarına atamalarda önceki Yönetmelik hükümleri uygulanır.”