2022 YKS tercihleri başladı, adayların ilgi etmesi müstelzim 10 başlık

YKS tercihleri zaman başladı, 5 Ağustos’a kadar bitmeme edecek. Öğrencilerin ÖSYM yeğleme robotuyla yapacağı 24 tercih hakkı var. Uzmanlar, öğrencilerin yeğleme sürecinde gözden kaçırmaması gereken konulara ilgi çekti. İşte YKS tercihinde mevcut adayların dikkat etmesi gereken 10 antet

YKS sonuçlarına ve 2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer düz detaylara ilgili eğitim bilimi ve delalet uzmanları tercihlerdeki kocaman hususları derledi. İşte 10
1- YKS’de baraj puanı uygulamasının kaldırılması ne tefehhüm geliyor?

2022-YKS’den itibaren HIMMET, HEZEL, EA ve DİL nokta türlerinde sınav puanı hesaplanması üzere makbul TYT puan türünde 150 benek ahiz şartı ile tertip puanlarının hesaplanmasında; TYT fakül türü amacıyla 150, SAY, SARAKA, EA ve DİL puan türleri üzere 180 olan imtihan puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu düzenlemeyle bu sene çıktı puanı hesaplanan tamam adaylar sisteme karışma edildi ve yeğleme yapabilir arkaç geldi.

2- Baraj puanının kaldırılması yerleştirmeleri bittabi etkiler?

Üniversitelere yerleştirmeler üzere baraj puanının kaldırılması, henüz aşkın adayın tercihte bulunma hakkını elde etmesi anlamına geliyor. Fakat YKS benzeri tanzim sınavı. Nedeniyle sunu-murat
3- Bazen programlardaki “muvaffakiyet sırası koşulu” uygulaması devam edecek mi?

Tıp, dişçilik, ispençiyari, hususiyet, mimari, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için vacip olan sunma düşük sükse sırası koşulu uygulaması sürüyor.

Buna bakarak, bu yılki hususiyet programlarına uyum işlemlerinde EA sunu düşük 125 bininci, mühendislik programlarına nizam işlemlerinde DÜZENTILEME yeryüzü düşük 300 bininci, mimari programlarına düzen işlemlerinde MESAI arz düşük 250 bininci, tıp programlarına tertibat işlemlerinde FAALIYET yer bağan 50 bininci, muallimlik programlarına numara işlemlerinde ilişik puan türünde arz bağan 300 bininci, eczacılık programlarına düzen işlemlerinde FAALIYET bildirme düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına tertip işlemlerinde MÜCAHEDE sunma düşük 80 bininci olmak gerekecek.

4- Tertibat ne puana göre yapılacak?

Sınav puanı hesaplanan parçalanmamış adaylar amacıyla lise başarı puanı eklenerek akort puanı hesaplandı. Adaylar, eski yıllarda olduğu üzere imtihan puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak rabıta puanıyla nokta üstünlüğüne göre yerleştirilecek.

5- Bu yıl üniversite kontenjanları arttı mı?

Geçen yıl darülfünun kontenjanları 1 milyon 38 bin 865 olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde bütün kontenjanlar 22 bin 821 artırılarak, civar lisans için 512 bin 881, lisans programları amacıyla 509 bin 164, özel kabiliyet programları için 39 bin 641 girmek üzere bütün 1 milyon 61 bin 686 şeklinde belirlendi.

YKS aynı tanzim sınavı olduğundan adaylar, yemeden içmeden kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Zımnında sıralaması bağan tıpkı adayın yüksek sıralamaya erbap benzeri programa yerleştirilmesi kabil mümteni.

6- Adayların YKS tercihlerinde ayn önünde bulundurması müstelzim hususlar neler olmalı?

Yeğleme yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve hisse senedi gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin önceki sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını 2021 yılında oluşan kısım dubara sıralamalarını göz önüne almalı.

Adayların, ortaöğretim kurumlarında yeğleme komisyonlarında görev düz ve online olarak de ulaşabilecekleri delil sarıklı ve psikolojik danışmanlardan evet üstelik Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.

KAPAT X

7- Bu sene namzet netlerinin efdal olmasına rağmen, puanlarda yükselme fakat sıralamalarda düşüşler var. Bu format tercihleri elbette etkiler?

Puanların ve sıralamaların yükselmesi ve düşmesine ilişkin değişim rastgele yıl değişik şekillerde ortaya kazanç. Bu değim sınavın zorluk derecesine, adayların netlerine göre belirlenir. Sınavda cevaplanan soruların akıllıcasına ve hatalı sayısı göz önüne alınarak ve istatistiki adına hesaplanması sonucunda adayların sıralamaları, puanları yükselir evet de düşer. Zımnında YKS esasen aynı tertip sınavıdır.

Bu sene ortaya sâdır bu durumun, 200 bin ve öncesi sıralamalarda çok tartı yaratması beklenmiyor. Fakat 200 bin ve sonraki sıralarda hele baraj puanının kalkmasıyla üniversite bölümlerinin sıralamalarında büyük farklılıklar oluşması bekleniyor. Bu nedenle tercihlerin tetik yapılması gerekiyor.

8- YKS tercihleri sıralamaya bakarak mi puana bakarak mi yapılmalı? Birçok tercihte bulunulacak?

Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları mehabetli tıpkısı etken olmalı. Daha uzun araştırmalar için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.

YKS tercihlerinde adaylar sunma fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin yeniden birkaçını “Puanım tam olmayabilir.” endişesine kapılmadan, takkadak ilgisini ayn önüne alarak belirlemeli, buralara yeryüzü çokça maksut programlar yazılmalı. Fakat, kazanılsa da kaydolmak istenmeyen aynı programa yeğleme listesinde düzlük vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının dilek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.

TERCİHLERDE KULLANILABİLECEK ALTERNATİF BİR FORMÜL
Terbiye uzmanlarına bakarak, tercihler için değişik formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (IŞ) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 ilavesi ile yüzde 50 eksiği ayn uğrunda bulundurularak sıralama yapılması. Söz Gelişi, 10 bin sıralamaya erbap IŞ puanı ile tıpkı kesim isteyen adayın tercihlerini 5 bin-15 bin beyninde tutması kaynak ediliyor.

Bu yıl Kıymet Ciddilik (EA) ve Sözel (KORTEJ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu fakül türlerinde adaylar, sükse sırasının yüzde 100 fazlasına kadar üst sıralarda yeğleme yapabilir. Zir tercihlerde ise başarı sıralamasından çokça elan aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde 150 bindeki aynı adayın tercihlerini 50 bin-300 bin ortada tutması öneriliyor.

9- Bu yıl barajlar kaldırıldı, eklenmiş üçkâğıt yapılır mı?

Yükseköğretim programlarına taşıt işlemleri tamamlandıktan sonradan boş mütezayit kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına bakarak yapılan genel sistem böylelikle abes artan veya kaydolmama zımnında dolmayan kontenjanlarına ÖSYM eliyle merkezi adına munzam dubara yapılacak. Merkezi yerleştirmede tıpkısı yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, eklenmiş tonga üzere başvuramayacak.

Ilişik yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki yeryüzü süfli puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Stabil taşıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara civar kayıtla öğrenci alınmayacak.

10- Üniversite kayıtları hangi ant yapılacak?

YKS sonuçlarına bakarak tıpkısı programa araç hakkı kazanan adayların taşıt işlemleri 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri ortada yapılacak.

Share: