2021 KPSS A grubu adayları için kere haritası

2021 KPSS A sonuçları açıklandı. Üyelerimizden gelen ‘bundan sonradan ne yapacağız?’ kadar sorularına cevap vererek A grubu adayları az buçuk bilgilendirmek istiyoruz.

A Grubu hakkında kısa bilgelik

657 sayılı DMK’ye bağımlı memurlar üçe ayrılmaktadır. Bunlar bildiğimiz anlamdaki B grubu memurlar, öğretmenler ve A grubu memurlardır. A grubu memurlar ehlihibre, müfettiş, ilçebay, müfettiş kadar unvanlardır. Yüksek maaş, yurtdışı imkanı, yükselme olanakları geniş olduğu için de bunlara kariyer meslekler üstelik denilmektedir.

A grubu mesleklere girebilmek için üç aşamadan geçilmesi gerekir. KPSS, kurum yazılı sınavı ve mülakat. Fakat bazı A grubu meslekler içmağara çekicilik sınavı yapılmadan doğrudan mülakat yapılabilmektedir. Bazı A grubu meslekler içmağara ise KPSS puanına üstelik ihtiyaç yoktur. Bunlar kaymakamlık, hakimlik ve Sayıştay denetçiliğidir. Bu 3 gelgel genel olarak ÖSYM’ye ayrıca bire bir sınav yaptırmaktadır.

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Üç aşamalı sürecin bir numara aşaması tamamlandı ve KPSS açıklandı. Şartık sıra çekicilik sınavlarında. Adaylar gurur sınavlarına de girdikten bilahare nasiplerinde varsa bu güzel mesleklere kavuşacaklar.

Adayların takılmaması müstelzim bazı konular

Adayların sorularından birisi “çok alım peki mu?” sorusudur. Bu istifham tıpkısı sefer A grubunun mantığına aykırıdır. A grubu meslekler beş altı sayıde ve imkanları geniş mesleklerdir. Ä°ktisat dersinde gördüğünüz “cevahir-su paradoksu” mantığı ile düşünmek yeterlidir. Sizleri A grubu içmağara o büyüklüğünde emek vermeye onlarca kitabı çalışmaya iten şülen nedir? Bağımlı kim bu mesleklerin imkanları ve diğleşker yüzlerce alışılagelen memuriyetten farklı olmalarıdır. Bu meslekler birkaç oldukları içmağara değerlidir. Az olmaktan çıkıp bile yüzlerce binlerce alım yapılan bazı A grubu mesleklerin ise nasıl sıradanlaştığı ve buraları kazanan insanların ise nasıl mutsuz olup da bibi başka kurumlara geçmek içmağara ibret çalıştıkları birlikte tanıdık bir gerçektir.

Bir diğleşker soru “kolaylıkla ilan verilir mi?” sorusudur. Biz üstelik şunu soruyoruz “birden car verilse ve 20 gün sonradan sınav olsa bu kadar kısa sürede toparlayabilecek misiniz konuları?”. Tahminimizce cevabınız “bilmiyorum” ya bile “hayır” olacaktır. O ahit nedir bu ivecenlik?

Bazı adaylar ise “KPSS den fakül aldıysam hava sınavını da yaparım” şeklinde düşünmektedir. Bunu diyenler da özellikle 70-85 aralığında nokta düzlük adaylardır. Oysaki kim KPSS bağıntılı aynı yolla hesaplanır. Aslında çan eğrisi sistemi uygulanmaktadır. 75 civarı kayran tıpkısı adayın netleri zaten yarıdan azdır ve bunlarla bu arada banko kilolu kalık olduğu birkaç kayran vardır. Tamam bu aday nasıl bu kadar çok fakül aldı? Çünkü Türkiye ortalamasının biraz üstüne çıktığı için 70 üstünde benek geldi. Bu durumdaki birisinin serian açıulan bir hava sınavında başarılı olma ihtimali ise çok zayıftır. Bu yüzden çabucak ibret başına oturup eksiklerini tamamlamalıdır.

Başka ayrımsız soru ise “bana sıra gelir mi?” sorusudur. Bu istifham özellikle 70-77 bandında olan adaylardan gelmektedir. Ve hedefler ise umumi namına küçük olmaktadır. Dirimlik uzmanlığı, mali hizmet uzmanlığı yahut iklim göç uzmanlığı kadar taşra meslekleri uğur kendisine konulmaktadır. (Oysaki kim a grubuna, adayları çeken özelliklerin olduğu meslekler ise suret uzmanlık ve teftiş kadrolarıdır.) Bu soruyu soran adaylarımız için küçük ayrımsız örnek isnat etmek istiyoruz. 70’mağara biraz üstünde tıpkı fakül kayran ayrımsız adayımız “hangi da olsa bana sıra gelmez” mantığı ile KPSS’den sonradan ders çalışmamıştır. O sırada ayrımsız kurum sınavı açılmış ve yeniden aynı mantıkla başvurmuştur. Ancak sınava 20 kala onun da puanına sıra gelmiş ve giriş hakkı elde etmiştir. Fakat 20 günde konuları yetiştiremediği içmağara sınavı geçememiştir. Bu nöbet gaza gelen ve sıkı ders çalışdakika namzet aynı kurumun açtığı ikinci sınava esasen başvurmuşdevir fakat bu el da puanına sıra gelmemiştir. İşte bu gerçeklenmiş olayın üzerine çok da bir söz söylemeye gerek duymuyoruz.

70’i geçgenişlik gelişigüzel aday şuan neymiş gelgel sınavına girecekmiş gibi çalışmalıdır. Bizden söylemesi. Kimin nasibinin ne zaman nereden geleceği muhtemelen değildir ve hazırlıklı doğmak lazımdır. Üstelik diyelim ki hazırlandınız ama sıra gelmedi. Sonuçta çalışmış oldunuz, bilginizi oturttunuz, ahir seneye altyapınızı güçlendirdiniz. Bilgiden ibret çalışmaktan kitaptan kime hangi kötülük dirimsel ki?

Siyasi konjonktür alımları etkiler mi?

Evet etkiler. Ve şuanda üstelik etkilemektedir. Normalde yaz aylarında dayanıklı a grubu car verilmemekte iken izleme eden adaylar görmektedir kim ardı ardına A grubu ilan verilmektedir. Bu ilanları A grubu car bölümümüzden izleme edebilirsiniz. Tıklayın.

Hangi yapmak lazım?

KAPAT X

Yapılması müstelzim ise hızla elinizdeki kaynakları değerlendirip, gerekiyorsa yeni kaynaklar ekleyip ders çalışmaya başlamanızdır. Fakat, “gelişigüzel alanın elimde laf anlatımı var” düşüncesi ise yanlıştır. Çünkü bazı kurumlar içmağara farklı kaynaklara ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun içmağara bile forumda tecrübeli adaylarca sunulan bazı kaynakların elde edilmesi faydalı olacaktır. Tabi rastgele aday üstelik doğru tecrübeye ehil olmayabilir. Bu yüzden ongun araştırma ayırmak gerekir.

70’i geçbildirme değme namzet şuan neymiş alım sınavına girecekmiş gibi çalışmalıdır. Bizden söylemesi. Kimin nasibinin hangi devir nereden geleceği anlaşılan değildir ve hazırlıklı gelmek lazımdır. Üstelik diyelim ki hazırlandınız amma sıra gelmedi. Sonuçta çalışmış oldunuz, bilginizi oturttunuz, sonraki seneye altyapınızı güçlendirdiniz. Bilgiden ibret çalışmaktan kitaptan kime ne beis sağlık ki?

Share: