2017 MBSTS sınavı üzere, 17 Şubat’ta başvurular alınacak

2017 Yılı Mesleksel Bilgiler Seviye Tayin Sınavı (MBSTS) Brifing Duyurusu

BAŞKANLIK

D U Y U R U

Ilmek İşleri Başkanlığı ilgilendiren mevzuatı göre;

a) Cami görevlilerinin fariza yeri değişikliği,

b) Başkanlığımız personelinden başka unvanlarda görev yapmakta iken Kur’an kursu öğreticisi, önder-dil cambazı veya ezancı-kayyım unvanlarına müktesebi olanların naklen, müktesebi olmayanların ilk kez naklen atanmaları,

c) Kariyer basamaklarında yükselmeler,

d) Yurtdışı ile hac ve umre hizmetlerinde (hac ve umre hizmetleri üzere müftü, öğütçü ve eğitim bilimi görevlileri aut) diyanet görevlisi görevlendirmeleri amacıyla,

Başkanlıkça yapılacak sınavlara süzülmek isteyenlere müteveccih Mesleksel Bilgiler Kırat Tayin Sınavı (MBSTS) Istimara, Latif ve Olta Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) yoluyla yapılacaktır.

I- BAŞVURU ŞARTLARI

Din İşleri Başkanlığı personeli (fiilî ve sözleşmeli) bu sınava başvurabilecektir.

II- BAŞVURULARIN ALINMASI

Imtihan başvuruları, 17 Şubat27 Küçük Ay 2017 tarihlerinde ÖSYM eliyle alınacaktır. Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Müracaat Merkezleri aracılığıyla yahut bireysel olarak internet aracılığıyla (ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden) yapacaklardır. ÖSYM’nin Namzet İşlemleri Sisteminde kaydı bulunmayan adaylar ile ÖSYM’nin Namzet İşlemleri Sisteminde geçerli aynı fotoğrafı yoksuz (Serencam 50 ay içerisinde fariğ) adaylar başvurularını Müracaat Merkezlerinden yapacaklardır. Müracaat merkezlerine yapılacak başvurularda adayların, ÖSYM’nin internet adresinden edinecekleri Aday Müracaat Formunu (Sınava referans tarihlerinde yayımlanacaktır) doldurmuş olmaları, ÖSYM Başvuru Merkezlerine şahsen başvurma etmeleri ve başvurularını yaparken, dolgulu Aday Referans Formu ile alay malay nüfus cüzdanı/TC Üzeri yahut süresi uygulanan pasaportlarının aslını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Referans Merkezlerinin adresi ÖSYM’nin genel ağ sayfasında kayran almaktadır. ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel adına yahut ayrımsız referans merkezinden müracaat fail adaylar, 110,00 TL olan sınav ücretini 17 Şubat28 Küçük Ay 2017 tarihleri ortada kılavuzda belirtilecek bankalara yatıracaklardır. Imtihan ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında kayran düzlük “ÖDEMELER” alanından yüreklilik kartı/telekart ile da yatırılabilecektir. Adaylar süresi ortamında sınav ücretlerini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Bire Bir başvuru merkezinden yahut ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr genel ağ adresinden başvurusunu fail ancak, imtihan ücretini yatırmayan adayların imtihan başvuruları güdük olacağından bu adaylara “Sınava Girimlik” düzenlenmeyecek, bu adaylar sınava alınmayacaktır. Mânialı adaylar elektronik ortamda müracaat esnasında engel durumlarını belirteceklerdir. Referans süresi içre mânialı olmayan, ancak, referans süresi tamamlandıktan sonradan mânialı duruma gelen adaylardan, engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına bariyer fiziki durumlarında meydana mevrut tebeddülat (alçı, bağlam bezi istimal, hastalık, ortopedik engel, afiyet ile ilişik kullanılması mecburi açkı materyal vb.) sağlık raporu ile belgelendirilerek, “Umumi Gayeli Dilekçe örneği” ile sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye büyüklüğünde ÖSYM-Imtihan Hizmetleri Kat Başkanlığına ulaştırılacaktır. Bu adaylardan raporları akseptans edilenler, “Sakat Salonu”nda sınava alınacaklardır. Özürlü Salonu dışında afiyet nedeniyle birlikte olsa seçme alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. kullanılmayacaktır.

GÜÇLÜKLE DIŞINDA HALEN GÖREVLİ OLAN PERSONELİN BAŞVURULARI

1. İnternet vasıtasıyla ferdî müracaat hakkı sıfır adaylardan (Namzet İşlemleri Sisteminde kaydı sıfır adaylar ile ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde uygulanan tıpkı fotoğrafı bulunmayanlar) başvuruların yapılacağı tarihler arasında görev, yetişek, tedavi vb. nedenlerle ensiz dışında bulunduğu üzere (KKTC dış) referans merkezine gitmesi cins olmayanlar başvurularını aşağıdaki şekilde yapacaklardır.

Mahdut dışından müracaat fayrap etmek talip adaylar, ÖSYM Çağrı Merkezi’ni başvuru süresi içerisinde aynı yurt dışı telefon numarasından arayarak sınava yetersiz dışından başvuracaklarını bildireceklerdir. Davet Merkezi Personeli ilgilendiren adayın sınava siki dışından müracaat yapacağını sisteme kayıt edecektir. Adaylar, T.C Etiket / YU Numarası ve şifresiyle Aday İşlemleri Sistemi’ne (AİS) methal yaparak müracaat bilgilerini sisteme kaydedeceklerdir. ÖSYM namzet genel ağ muvasala şifresi olmayanlar, ÖSYM’nin Davet Merkezinden şifrelerini edineceklerdir. ÖSYM Namzet İşlemleri Sisteminde muteber bir fotoğrafı bulunmayanlar; ışık alanını gereksiz bırakacaklardır. Başvuru işlemini işleyen adaylar 110,00 TL olan sınav ücretini 17 Şubat28 Küçük Ay 2017 tarihleri arasında www.osym.gov.tr internet adresinde kâin “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL namına yatıracaklardır. Mahdut dışından referans fail adaylar, imtihan tarihinden geçmiş sonuç resmi iş günü faaliyet saati bitimine büyüklüğünde ÖSYM Ankara Sınav Koordinatörlüğüne (Alçak Emeç Bulvarı 1290. Çıkmaz No:2 Fevk Öveçler-ANKARA), Ankara Millet ÖSYM Bürosuna yahut İstanbul Üsküdar Imtihan Koordinatörlüğüne, dolgulu ve aday tarafından imzalanmış Aday Müracaat Araç Bilgisi ve başvuru tarihinde ensiz dışında bulunduğunu tamlayan resmi benzeri belge (pasaportun aslı ve pasaport antre-huruç mühürlerinin bulunduğu sayfanın onaylı benzeri örneği) ile şahsen başvuru yaparak başvurularını tamamlayacaklardır. Bu belgelerden biri fire olan adayların başvurusu akseptans edilmeyecektir. Vesaik, müracaat merkezi görevlisince kontrol edilecektir. Adayın uygulanan aynı fotoğrafı bulunmaması yerinde fotoğrafı çekilecektir. Pasaportundaki giriş-çıkış belgesi tarihleri doğrultusunda siki dışında olduğu müddet sınavın referans süresinin tamamını içermediği belirleme edilenlerin (referans yaparak sınav ücretini yatırmış olsalar da) başvuruları akseptans edilmeyecektir. Belgelerinde şaibe/insicamsızlık olan adaylar ile imtihan ücretini süresi ortamında yatırmayan adaylar için bu amal yapılmayacak, bu durumdaki adaylar üzere Imtihan Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Bu adaylar sınava alınmayacaklardır. Bu adayların referans kayıt bilgileri silinecektir. Müracaat merkezi görevlisince adayın pasaportu, incelendikten bilahare adaya kafasız verilecek, değişik vesaik başvuru merkezi görevlisince teslim alınacaktır. Daraç dışından referans özne engelli/esenlik sorunu olan adaylardan, sistemde bariyer/sağlık bilgisi bulunmayanların yahut bu bilgilerinde ayrım olanların, esenlik/bariyer bilgilerinin sisteme girilebilmesi amacıyla, Sağlık/Engel Bilgelik Formunu, Namzet Müracaat Vasıta Bilgilerinin bir fotokopisi ile afiyet raporlarının onaylı ayrımsız örneğini, bariyer durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi zarfında ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.

2. Bu adaylar, sınava Ankara-Çankaya yahut İstanbul-3’üstelik girecekler ve sınava yalnız pasaportları ile kabul edileceklerdir. Bu adaylar üzere sınavda pasaport dışında bambaşka bire bir hüviyet cüzdanı akseptans edilmeyecektir.

3. Sınavla ait yapılan duyurulara akla yatkın sıfır başvurular ile posta yolu ile yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır

4. Başvuruların alınması, sınavın uygulanması, asayiş önlemleri, sınav ücretinin yatırılması, sonuçlara itiraz vb. sınav ile ait güncel gelişmeler, başvuru tarihlerinde ÖSYM marifetiyle adaylara ayrıca duyurulacaktır.

5. Başvurusunu yapmayan, müracaat koşullarını taşımayan, referans koşullarını taşımadığı halde sınav ücretini yatıran, başvurusu batıl sayılan, apansızın çok imtihan ücreti yatıran, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan yahut sınavı geçersiz sevgili, ecir gerektirmeyen ayrımsız prosedür amacıyla sevap yatıran, sıralamaya giremeyen, bire bir muamelat için şapadanak fazla ifa yapan adayların ödedikleri ücretler reddetme edilmeyecektir.

KAPAT X

6. Adayların Aday Müracaat Formuna yazdıkları bilgilerin ve http://ais.osym.gov.tr internet adresinden girişini yaptıkları bilgilerinin sorumluluğu kendilerine aittir. Bu bilgilerdeki az ve yanlışlar yüzünden gelecek sonuçlardan namzet mesul olacaktır. Adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu namzet, aradan güzeşte süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği kamu haklarını kaybedecektir.

7. Sınavda adayların uyması gereken kurallar, yanlarında bulundurmaları ve bulundurmamaları müstelzim vesika ve eşyalar 26 Ilkgüz 2012 günlü ve 28423 az Resmi Gazetede yayımlanan Adayların ve Imtihan Görevlilerinin Imtihan Binalarına Methal Koşullarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilmiştir.

III- SINAV TARİHİ ve SINAV MERKEZLERİ

1. Sınavın organizasyonu ve sınavın uygulanması ağız ağıza ÖSYM’nin sorumluluğunda gerçekleştirilecektir.

2. Imtihan; 8 April 2017 tarihinde saat 14.30’birlikte aşağıda belirtilen 34 imtihan merkezinde yapılacaktır.

3. Adaylar müracaat esnasında sınava yolmak istedikleri sınav merkezini tercih edeceklerdir.

SIRA

İl Kodu

Imtihan Merkezi

SIRA

İl Kodu

Sınav Merkezi

1

010

ADANA/FORMA

18

370

KASTAMONU/FORMAT

2

030

AFYONKARAHİSAR/SURET

19

380

KAYSERİ/HAT

3

062

ANKARA/ÇANKAYA

20

410

KOCAELİ/BIÇIM

4

070

ANTALYA/EŞKAL

21

420

KONYA/GESTALT

5

100

BALIKESİR/TARZ

22

450

MANİSA/BIÇIM

6

160

BURSA/DALAN

23

460

KAHRAMANMARAŞ/FORMAT

7

190

ÇORUM/TARZ

24

470

MARDİN/HAT

8

200

DENİZLİ/DALAN

25

510

NİĞDE/KALIP

9

210

DİYARBAKIR/MINVAL

26

520

CIVIL CIVIL/HAT

10

230

ELAZIĞ/MINVAL

27

530

RİZE/FORM

11

250

ERZURUM/DALAN

28

540

SAKARYA/ADAPAZARI

12

260

ESKİŞEHİR/ŞEKIL

29

550

SAMSUN/TARZ

13

270

GAZİANTEP/SURET

30

580

SİVAS/SURET

14

330

MERSİN/DALAN

31

610

TRABZON/DALAN

15

341

İSTANBUL-1 (Kadıköy/Maltepe/Ataşehir)

32

630

ŞANLIURFA/FORMAT

16

343

İSTANBUL-3

(Beyoğlu/Şişli/Beşiktaş/ Kağıthane/Sarıyer)

33

650

VAN/MERKEZ

17

352

İZMİR/ŞIMAL (Karşıyaka/Bornova/Çiğli)

34

670

ZONGULDAK/SURET

IV- SINAV GİRİŞ BELGESİ ve SINAVA İLİŞKİN BAZI KURALLAR

4. Adaylar sınava, sınavın yapılacağı hafta içerisinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Etiket Numarası ve namzet şifresi girerek edinecekleri Sınava Girimlik ve kafa koçanı/TC Üzeri veya süresi uygulanan pasaportu ile kabul edilecektir.

5. ustalık, çığır kimlik kartları vb. gayrı kamu vesaik sınava giriş amacıyla muteber belgeler namına kabul edilmeyecektir. Can cüzdanında soğuk mühür basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak aktüel ayrımsız fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi uygulanan olmalıdır. Üzerinde antipatik mühür, aktüel bir foto veya T.C. Etiket Numarası bulunmayan (TC Kimlik numarası elle veya daktilograf ile bilahare merkum veya arttırma edilmiş olmamalıdır.) zat cüzdanları ile boy bos süresi tamam pasaportlar kabul edilmeyecektir.

6. Adaylar, saat 14.15’ten sonradan sınav binalarına alınmayacaktır. Adaylar sınavın başlama saatinden bildirme birkaç 1 saat ilk sınava girecekleri binanın uğrunda hazır bulunacaklardır.

7. 26 Ilkgüz 2012 günlü ve 28423 az Resmi Gazetede yayımlanan Adayların ve Imtihan Görevlilerinin Imtihan Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelikte Sınavda adayların uyması müstelzim kurallar, yanlarında bulundurmaları ve bulundurmamaları müstelzim belge ve eşyalar marke olup yönetmelikte tamlanan hükümlere uymaz çizgi sergileyen adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

8. Yönetmeliğe bakarak adayların, yanlarında her makule delici ve kesici alet, coşkun silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, anahtarlık, kablosuz bildirişim sağlayıcı bluetooth ve bir cihazlar ile kulaklık, kolye, hırızma, kelepçe, yüzük (nişan yüzüğü hariç), broş ve ayrıksı takılar, rastgele nev plastik, pencere yük ve esrar içerikli eşyalar, herhangi bir cins elektronik/mekanik cihaz ve değme makule müsvedde kağıt, defter, ders notu, tezkere, kamus, yıllık, ceride ve tıpkı yayınlar, çizgilik, pergel, açıölçer ve tıpkı araçlar ile sınav binalarına girmeleri yasaktır. Sınavın yapıldığı bina içerisinde imtihan sırasında ya dahi sınavdan sonradan bu nev cihazları taşıdığı tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.

9. 17.02.2011 günlü ve 6114 az Ölçme, Seçilmiş ve Rejim Merkezi Başkanlığının Kurum ve Görevleri Için Kanun’un ait maddeleri mucibince sınavda; a) Ses yahut görüntü nakleden maşa elde etmek suretiyle eşlem calip veya bu suretle kopya çekilmesine tavassut fail, b) Eksantrik ayrımsız adayın yerine sınava giren yahut özlük namına tıpkı başkasının sınava girmesine katkı sağlayıcı, c) Kopya çektirilmesine imkan sağlayan, gönül/kişiler; fiili elan ağır sıklet cezayı gerektiren ayrıksı tıpkısı yanlışlık oluşturmadığı takdirde, bire bir yıldan dört yıla kadar mahpushane cezası ile cezalandırılacaktır.

10. Sınavda kopya çektiği belirleme edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararı ile nakız edilecektir. Namzet, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle ÖSYM aracılığıyla yapılan hiçbir sınava aday olarak başvuramayacak ve giremeyecektir. Bu sınavdaki başarısına dayalı namına gayrı benzeri türe kazanma etmiş olması halinde namına sağlanan haklar dümbelek alınacaktır.

V- SINAV SÜRESİ, SORU SAYISI ve DEĞERLENDİRME

Sınavda adaylara çoktan seçmeli 60 sorudan oluşan imtihan uygulanacaktır. Imtihan süresi 90 dakikadır. Değerlendirme sırasında boydak akilane cevaplar dikkate alınacak, kusurlu cevaplar dikkate alınmayacaktır. ÖSYM vasıtasıyla veya yargı kararı ile fek edilen sorular, yekpare adaylar amacıyla kıymetlendirme dışında bırakılarak meri soruların nokta değerinin yeniden saptanması vasıtasıyla puanlama yapılacaktır. Adaylar, testteki soruların cevaplarını sınav kitapçığının ilişkin alanında işaretleyeceklerdir. Kitapçıkların mecmu sayfaları ÖSYM’dahi taranacak, bahis görüntüleri üzerinden görüntü el işi yöntemleriyle adayların işaretleri belirlenecek ve bilgisayar süresince değerlendirilecektir. Adaylara antrparantez cevap kağıdı verilmeyecektir.

VI- SINAV KONULARI

SIRA

SINAV KONULARI

1

Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve valör bilgisi)

2

Versiyon

3

Akaid ve Irat

4

Fıkıh ve İlmihal

5

Hadis

6

Siyer ve İslam Tarihi

7

Dinler ve Mezhepler Tarihi

VII- CINS ASAR

SIRA

KİTAP ERZEL

EDIP SOYSUZ (YAYINEVİ)

BASKI VE BASIM YILI

1

Kur’an Yolu Türkçe Fehva ve Tefsiri

Encümen (DİB Yayınları)

5. Külfet, Ankara, 2014.

2

Değerlendirme Usulü

Prof. Dr. İsmail CERRAHOĞLU

(TDV Yayınları)

22. Rehavet, Ankara, 2012.

3

İlmihal I. ve II. Ciltler

Komisyon (TDV Yayınları)

21. Baskı, Ankara, 2013.

4

Hac İlmihali

Doç. Dr. İsmail Karagöz, Mehmet Keskin

Doç. Dr. Halil Altuntaş,(DİB Yayınları)

10. Güçlük, Ankara, 2013.

5

Haccı Takip Etmek

Dr. Ekrem BATUR, Prof. Dr. Bünyamin ERUL, (DİB Yayınları)

10. Ağırbaşlılık, Ankara, 2012.

6

Dini Kavramlar Sözlüğü

Encümen (DİB Yayınları)

5. Sıkıntı, Ankara, 2010.

7

Hz. Muhammed ve Cihanşümul Mesajı

Prof. Dr. İbrahim SARIÇAM

(DİB Yayınları)

8. Bastırık, Ankara, 2014.

8

Hadis Usülü

Prof. Dr. Talat KOÇYİĞİT (TDV)

12. Güçlük, Ankara, 2013.

9

Riyazü’s-Salihin-Pek ve Çeviri

Ebü Zekeriyya sunma-Nevevi (DİB Yayınları)

2. Ağırbaşlılık, Ankara, 2013.

10

Hararetli Acun Dinleri

Encümen (DİB Yayınları)

3. Ağırlık, Ankara, 2010.

11

Tecvidli Kur’an Okuma Rehberi

Davut KAYA (DİB Yayınları)

6. Sıklet, Ankara, 2014.

12

Kült İslam Ansiklopedisi

TDV Yayınları

VIII- SINAV SONUÇLARI ve İTİRAZ

Imtihan sonuçları, ÖSYM’nin genel ağ sayfasından duyurulacak, adayların adresine antrparantez imtihan akıbet belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, imtihan sonuçlarını, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Etiket Numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Adaylar, imtihan sorularına ilgili itirazlarını imtihan tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde ÖSYM’nin genel ağ sayfasında düz alan “Adaylar Eliyle Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu sesli duyuru doğrultusunda Umumi Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye yapacaklardır. Adaylar, imtihan sonuçlarına ilgilendiren itirazlarını ise sonuçların ÖSYM eliyle elektronik ortamda açıklanmasından itibaren yeryüzü geç 10 devir süresince, ÖSYM’nin genel ağ sayfasında yer kayran “Adaylar Vasıtasıyla Istida Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu anons doğrultusunda Genel Gayeli Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye yapacaklardır. Imtihan soru ve sonuçlarına itiraz edecek adayların tetkik masrafları karşılığı, ÖSYM’nin T.C. Kültür Bankası Ankara Kamu Müteşebbis Şubesi 6028011-5229 (IBAN NO: TR 390001002533060280115229) yerine mukteza ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekmektedir. Istida, ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılacaktır. ÖSYM süresi süresince yapılan itirazları inceleyecek, sonuçlarını adaylara bildirecektir. Süresi geçtikten sonraları yapılan itirazlar ile üstünde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak müracaat numarası vb. bilgiler yazılmış sıfır, imzalanmamış dilekçeler el işi alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

IX- İLETİŞİM

Ölçme, Latif ve Fent Merkezi Başkanlığı

Adres: ÖSYM 06800 Bilkent / ANKARA

Telefon: 444 6796 (OSYM) (Çağrı Merkezi)

Din İşleri Başkanlığı

İnsan Kaynakları Umumi Müdürlüğü

Personel Sistemleri Yetişek ve Sınavlar Kat Başkanlığı

Bulunak: Üniversiteler Mah. Dumlupınar Blv. No:147/A 06800

Çankaya/ANKARA

Telefon: (0312) 295 70 00

İlgililere duyurulur.

Share: